Kako je nastala prva pica in različne vrste pice

Obstajajo različne teorije in zapisi o nastanku prve pizze. Kar zagotovo vemo je dejstvo, da danes pizzo obožujejo ljubitelji različnih starosti po vsem svetu. Prav tako so nam znane različne vrste pizze:

Napolitana, romana, siciliana, New York style pizza, Detroit style pizza in številne druge, nastale na določenem področju, kjer se je ta okusna jed ustalila in spojila z raznolikimi navadami in kulturnim vplivom lokalnega okolja. Vsekakor lahko z gotovostjo trdimo, da je najbolj izvirna vrsta pizze – napolitana. To je tista prava italijanska pizza, ki smo jo lahko največkrat videli v filmih in o kateri so bile napisane številne pesmi. Brez nje si je težko zamisliti romantično večerjo na jugu Italije, ob zvokih valov, ki jih zaustavljajo Neapeljski zidovi.

Kako se pripravi originalno Neapeljsko pizzo si lahko preberete tukaj.

Kratka zgodovina pice

Tanko testo z različnimi začimbami in predvsem z oljčnim oljem je že stoletja značilnost mediteranskega prostora. Po eni od ljudskih legend, naj bi  peki vstavljali tanko testo in tako preizkušali temperaturo svojih pečic. Zatem so ga razdelili siromašnim lokalnim prebivalcem, da ga ne bi zavrgli. Podoben recept naj bi poznali tudi že stari Grki in Rimljani. Torej, pizza je zagotovo stara toliko kot prve znane ljudske kulture in civilizacije. Po starih izročilih naj bi podobno jed pripravljali celo Egipčani.

Prva prava pica: pizza Margherita

In vendar ni vse tako enostavno. Resnici na ljubo se je dolga stoletja tanko testo pripravljajo na različne načine in po različnih kulturnih obrazcih. Za današnjo pizzo velja, da gre za italijansko specialiteto na osnovi pelatov, mozzarelle in bazilike. Vse ostalo pizzo dodatno obogati. Z dodajanjem različnih sestavin postane proces priprave pizze že prava umetnost.

V Gostilnici Caprese uporabljamo preko 28 različnih kombinacij sestavin za pizzo, ki si jo lahko ogledate tukaj. Pri tem neizmerno uživamo.

Toda, vrnimo se k naši temi, preden postanete zares lačni.

Legenda pravi, da je pizza Margherita nastala v 19. stoletju v Neaplju, ko je lokalni pek dobil zadolžitev, da pripravi pogostitev za kraljevo družino na obisku. Kot vsak dober pizzaiolo je bil tudi on umetnik. Svojo kreativnost je pokazal tako, da je hrustljavo testo okrasil s sestavinami v barvah italijanske zastave. Kralj Umberto s soprogo – prvo kraljico združene Italije – Margherito je obiskal lokalno gostilno in gostitelj jim je predstavil popolnoma novo jed. Testo s paradižnikom, domačo mozzarello in listom bazilike. Viva l´Italia! Kraljica Margherita je bila navdušena nad kreativnostjo in prav tako z okusom. Njej dolgujemo našo skupno strast – dobro, hrustljavo – pizzo Napoletano.